TR | EN
Nükleer Fizik Araştırma Laboratuvarı
Nükleer Fizik Araştırma Laboratuvarı
  • Sorumlu: Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan KILIÇ
  • Dahili Telefon: 2977
  • E-Posta: email
  • Konum: F5 Blok B005 Numara

Nükleer Fizik Alanında Yapılan Çalışmalar:

Bölümümüzde Nükleer Fizik alanında daha çok deneysel çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde ulusal ve uluslar arası üniversite ve laboratuvarlarla işbirlikleri yapılmaktadır. TÜBİTAK projesi kapsamında “N = 82 kabuk kapanışı yakınlarında makas modunun incelenmesi” başlıklı projeye ait deneyler Norveç’te bulunan Oslo Siklotron Laboratuvarı’ında gerçekleştirilmektedir. Neodimyum çekirdekleri üzerinde yapılan (d,p) ve (d,d’) deneyleri, bu çekirdeklere ait nükleer durum yoğunlukları, gama-ışını kuvvet fonksiyonları ve termodinamik özelliklerin çalışılmasına olanak vermektedir.  Bunların yanında N=82 kabuk kapanışı yakınlarında makas modu rezonansının sistematik olarak incelenmesi ve küresel yapıdan prolate deforme yapıya doğru gidildiğinde makas modu parametrelerinin nasıl değiştiği incelenmektedir. Nükleer durum yoğunlukları ve gama-ışını kuvvet fonksiyonlarına ait bilgilerin,  astrofizik, nükleer santrallerde enerji üretimi, atık yönetimi gibi çok çeşitli alanlarda uygulamaları bulunmakta olup, bu deneysel çalışmaların önemi her geçen gün artmaktadır.

Diğer yandan, Nükleer Fizik grubumuzun Avrupa Birliği FP7 CHANDA Araştırma Destek Programı kapsamında Macaristan’da bulunan Budapeşte Araştırma Reaktörü’nde CAEN isimli yeni dijital veri toplama sisteminin kurulumunda çalışmaları devam etmektedir. Bu veri sistemi kullanılarak 232Th izotopunun gama kuvvet fonksiyonlarının incelenmesi için deney yapılmış olup analizleri devam etmektedir.

Bunların yanında mevcut Nükleer Fizik Laboratuvarı’nda kapalı ortamlarda radon gazı konsantrasyonlarının ölçülmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu ölçümler Eskişehir ilinde tamamlanmış olup mevsimsel düzeltme faktörleri elde edilmiştir. Çevresel radyoaktivite ölçümleri ise İstanbul ve Dumlupınar Üniversiteleri ile işbirliği içinde devam etmektedir.

Nükleer Fizik grubumuz ayrıca, Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde proje ortağı 14 üniversiteden (Ankara, Gazi, İstanbul, Boğaziçi, Doğuş, Uludağ, Dumlupınar, Gebze Teknik, Erciyes, Eskişehir Osmangazi, S. Demirel, Niğde, Gaziosmanpaşa ve Adıyaman Üniversiteleri) 156 araştırmacı tarafından yürütülen Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinde Proton Hızlandırıcısı tasarım çalışmalarına dâhildir. Bu çalışmalar kapsamında, Nükleer Fizik grubu, bir proton hızlandırıcısının ilk bileşeni olan iyon kaynağı tasarımını tamamlanmış ve bir prototip mikrodalga deşarj iyon kaynağı üretmiştir. Bu iyon kaynağı alanında edinilen tecrübe ile daha gelişmiş ve endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan iyon kaynakları yapımı için yeni proje önerileri üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.